نشست خبری جشنواره کشوری ایتات ویژه ایدهها و طرحهای آموزشی با حضور دکتر مجتبی همتیفر مدیر پردیس تربیتی توانا (وابسته به آستان قدس رضوی) و صادق ذوفن دبیر جشنواره ایتات در محل پردیس تربیتی توانا برگزار شد.
در این نشست دکتر مجتبی همتیفر طی سخنانی با اشاره به سابقه تربیتی و برنامههایی از این دست در کشور گفت: با وجود سابقه قابل توجه ما در حوزه تربیت اسلامی، در نظریهپردازی و همچنین بهروزرسانی الگوهای بومی و روشهای تربیتی چندان پیشرو نبودهایم و آنچنان که نیاز است، در این زمینه نتوانستهایم الگوسازی کنیم. چهبسا بتوان ادعا نمود که نظر و عمل تربیت دینی در جامعه ما امری مغفول است که به آن آنچنان که شایسته و لازم است، توجه نشده است. شاهد این امر، پرسشها و خلأهای بسیاری است که در تعلیم و تربیت اسلامی با آن مواجهیم و پاسخ و الگوهای عملی قابل توجهی برای این پرسشها نداریم. البته در تربیت دینی، عرصه عمل و تجربه جلوتر از عرصه نظر بوده است و سرمایهها و انباشتههایی در این حوزه داریم که پالایش و فرآوری آنها به ویژه «تجربیات موفق آزموده شده» میتواند در کوتاهمدت و میانمدت پاسخگوی نیازهای جامعه ما باشند. هر چند در نهایت بینیاز از نظرورزی و ایدهپردازی نیستیم و به آن وجه حتماً باید پرداخت.
ایشان با اشاره به رویکرد آستان قدس رضوی مبنی بر اهمیت تربیت دینی و نقشآفرینی در این عرصه برای کمک به رفع کاستیها، ادامه داد: آستان قدس رضوی به عنوان یک نهاد بزرگ دینی در سطح جهان اسلام، در سالهای اخیر رویکرد تربیتی را با جدیت بیشتری در دستورکار قرار داده و به تقویت آن پرداخته است. راهاندازی و ایجاد فضاهای آموزشی و تربیتی مانند مدارس امام رضا (ع)، مراکز پژوهشی تربیتی و اردوگاهی از در همین راستا بوده است. البته اخیراً رویکرد آستان قدس از ورود سختافزاری به عرصه تعلیم و تربیت به رویکرد نرمافزاری و مدلسازی تغییر کرده که طراحی و راهاندازی «پردیس تربیتی توانا» هم با همین منظر بوده است.
پردیس تربیتی توانا ذیل تربیت اسلامی در معنای وسیع آن، در راستای تحقق مأموریتهای مدلسازی تربیتی، به عنوان یکی از برگزارکنندگان جشنواره ایتات علاوه بر ایدهها و تجربیات عمومی در حوزه تربیت اسلامی، محورهای ویژهای را در «تربیت دینی» مورد حمایت قرار داده است که عبارتند از:
1. روشهای آموزش معارف و انتقال ارزشهای دینی
أ- مناسک و آیینهای مذهبی که خود شامل سه محور «مراسم و مناسبتهای دینی»، «عبادت (به ویژه نماز) و زیارت» و «جشن عبادت (جشن تکلیف)» است.
2. تلفیق تربیت دینی و ساحتهای تربیتی (از جمله علمی، سیاسی، اجتماعی و اخلاقیوهنری)
3. خدمت و فعالیتهای داوطلبانه در تربیت دینی
4. فوق برنامههای تربیتی (از جمله اردوهای تربیتی و ...)
5. رسانه و فضای مجازی و تربیت دینی
مدیر پردیس تربیتی توانا به تأکید آستان قدس رضوی به موضوع تربیت دینی اشاره کرد و گفت: آستان قدس موضوع آموزش معارف و ارزشهای دینی و انتقال این ارزشها به کودکان و نوجوانان تأکید دارد، اما باید توجه داشته باشیم که این روشها سنتی است و نیاز است که به روزرسانی شود، همچنین برگزاری مناسک دینی با رویکردهای آموزشی و تربیتی از دیگر برنامهها و تأکیدات آستان قدس رضوی است.
دکتر همتیفر تلفیق موضوع تربیت دینی با دیگر حوزههای تربیتی را از دیگر محورهای مورد نظر آستان قدس رضوی برشمرد و گفت: ارتقای فعالیتهای داوطلبانه در حوزه تربیتی، توجه به فضای مجازی و رسانهها در زمینه تربیت دینی و برگزاری اردوهای تربیتی از دیگر برنامههای آستان قدس برای موضوع تربیت دینی جوانان و نوجوانان است.
ایشان با اشاره به سند تحول بنیادین آموزش و پرورش گفت: این سند در اجرا چندان موفق نبوده و یکی از دلایل این عدم موفقیت این است که الگوهای خوبی در اختیار معلمان و مربیان قرار نگرفته است، بر همین اساس این جشنواره و رویدادهای مشابه را میتوان گامی در این راستا دانست و معلمان و مربیان عزیز یکی از مخاطبان اصلی جشنواره هستند.
ایشان ایجاد اتصال بین رویدادهای مختلف تربیت دینی را از دیگر اهداف جشنواره بیان کرد و گفت: ما به دنبال این هستیم که ایدههای حوزه تربیت دینی به نمونههای عملی تبدیل شوند که همه بتوانند از آن استفاده کنند و این ایدهها عملیاتی باشند، پس جشنواره با پایان رویداد اصلی به پایان نمیرسد، بلکه تلاش بر این است که این ایدهها مسیر رشد و پرورده شدن را تا رسیدن به مرحله عمل طی کنند.
در ادامه صادق ذوفن دبیر جشنواره ایتات با اشاره به همکاری برخی نهادها در برگزاری جشنواره گفت: مهمترین ویژگی این جشنواره مردمی بودن آن است، البته در این زمینه علاوه بر پردیس تربیتی توانا، برخی نهادها از جمله سازمان پژوهش و برنامهریزی، مجتمع فرهنگی امام صادق (ع)، مؤسسه برهان و برخی دیگر نهادها ما را یاری کردهاند.
ایشان درخصوص چگونگی طراحی جشنواره ایتات گفت: ما ابتدا برنامه نهادهای مختلف را در حوزههای تربیتی دریافت کردیم و پس از شناسایی خلأها محورهای جشنواره را بر این اساس طراحی کردیم که طی آن چند محور اصلی طراحی و پس از آن فراخوان جشنواره اعلام میشود که این اعلام فراخوان از همین امروز و با برگزاری نشست خبری منتشر میشود.
جناب ذوفن ادامه داد: علاقهمندان میتوانند با مراجعه به پایگاه اطلاعرسانی جشنواره به نشانی https://www.etatt.ir ضمن آشنایی بیشتر با جشنواره ایدههای خود را در آن بارگذاری کنند.
برنامهریزی جشنواره به این صورت است که ۵۰ ایده منتخب برای دوره فرآوری دعوت میشوند تا این ایدهها به مرحله اجرا نزدیکتر شوند و نهایتاً ۱۵ ایده به عنوان ایدههای برتر انتخاب و در اختتامیه جشنواره که اواخر شهریورماه در تهران برگزار خواهد شد، ارائه میشوند، همچنین قرار است ایدههای برتر در کتاب ایتات و مجلات معتبر آموزشی چاپ شود.
جناب ذوفن از حمایت از صاحبان ایدههای برتر در حوزه تربیت دینی خبر داد و گفت: مهمترین هدف ما شناسایی ایدههای برتر در حوزه تربیت و حمایت از آنها است و در این زمینه برنامه ما این است که صاحبان ایدهها را به شرکتها و نهادهای سرمایهگذار معرفی کنیم، همچنین، ایدههایی که به عنوان ۱۵ اثر برگزیده انتخاب نشدهاند هم میتوانند با حضور در نمایشگاه جشنواره شانس جذب سرمایهگذار و اجرایی شدن داشته باشند.
دبیر جشنواره ایتات به برخی ویژگیهای این جشنواره اشاره کرد و گفت: مردمی بودن، تمرکز به ایدههای عملی، ایجاد بستری برای اجرای ایدههای خوب، برگزاری کارگاههای آموزشی برای فرآوری و تقویت ایدهها جهت اجرایی شدن از جمله اهداف برگزاری جشنواره ایتات است.
ایشان از همکاری وزارت آموزش و پرورش در برگزاری جشنواره خبر داد و گفت: سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزش و پرورش از نظر علمی و داوری و هم از نظر انتشار ایدههای برتر در مجلات مرتبط با جشنواره همکاری دارد و دانشگاه فرهنگیان هم به صورت اختصاصی یک مرحله از جشنواره را برای دانشجو معلمها برگزار میکند زیرا هدف اصلی جشنواره توانمندسازی مربیان برای تربیت دینی صحیح جوانان و نوجوانان است.
جناب ذوفن از اعطای ۸ جایزه پنج میلیون تومانی به ایدههای برتر خبر داد و گفت: جشنواره در هشت محور اصلی برگزار میشود که در هر محور به ایده برتر ۵ میلیون تومان جایزه نقدی اعطا میکنیم، همچنین حمایتهای معنوی هم از ایدهها داریم و آنها را به شرکتها و نهادهای مرتبط معرفی میکنیم، البته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری هم وعدههای مبنی بر حمایت از تیمهای برتر جشنواره اعلام کرده است.
ایشان ادامه داد: هدف ما سودآور کردن این ایدهها نیست هدف ما این است که ایدهها فرآوری و به مرحله عمل و اجرا نزدیک شوند ما حتی برای باز شدن ذهن خلاق عموم علاقهمندان ایدههایی را به صورت مجازی در سایت ایتات قرار دادیم تا کسانی که با فضای ایدهپردازی آشنا نیستند بتوانند در این زمینه اطلاعات کسب کنند.